For foreldre

Lurer du på om ditt barn kan være evnerikt?

Det finnes en rekke kjennetegn og sjekklister som kan bidra til å klargjøre dine tanker. Se f.eks. min side på bloggen «Evnerikhet 101» for mer informasjon.

Hva gjør du som forelder til et evnerikt barn? – Skaffer deg kunnskap. Les her på bloggen, les ulike nettartikler fra inn- og utland, og lån bøker på biblioteket (se siden «bøker«). Jo mer kunnskap du har, jo bedre kan du hjelpe og støtte ditt barn.

Og sist, men ikke minst vil jeg anbefale deg å kontakte Foreldrenettverket Lykkelige barn, en støtteforening for foreldre med barn som tenker raskere enn gjennomsnittet. Lykkelige barn har eksistert siden 2007 og har gjort en ikke ubetydelig innsats for å sette denne tematikken på kartet gjennom utallige oppslag i pressen, og gjennom tverrpolitisk arbeid. Det finnes i dag ikke noe offisielt kompetansesenter som har som oppdrag å støtte barnehager, skoler, lærere, skole-eiere eller foreldre om evnerike barn, derfor opplever Lykkelige barn at også ulike PPT-kontorer i Norge «henviser» foreldre til dem. Foreldrene støtter hverandre med råd og tips, og ikke minst finnes det treffmuligheter slik at barna opplever å treffe «noen som meg».

Jeg ser fra mange henvendelser til meg og til bloggen at det er flere og flere ansatte i PP-tjenesten rundt om som har blitt oppmerksom på tematikken, og som ønsker mer kunnskap. Dette er utrolig gledelig! Som foreldre skal man imidlertid også vite at disse barna ikke nødvendigvis vil falle inn under PP-tjenestens mandat (her er det store forskjeller mellom kommunene i Norge). Det diskuteres heftig hvorvidt evnerike barn har rett til spesialundervisning, men det er per i dag ingen som «eier» problematikken offisielt. Derfor: kunnskap er det som behøves, både hjemme og i skoler og barnehager.

Se gjerne på disse engelske faktabladene som er utarbeidet av Lykkelige barns britiske søsterorganisasjon, PotentialPlus – på denne nettsiden.

Må barnet ditt testes?

Det er i utgangspunktet ingen grunn til å tenke at et evnerikt barn «må» testes. Er det ulike problemer ute og går, så kanskje. En evnetest er imidlertid ikke et «magisk» verktøy. Det trengs uansett kompetanse om denne gruppen barn i barnehager og skoler, og et godt samarbeid mellom hjemmet og lærere ikke minst.

Dersom man ønsker evnetesting av eget barn i privat regi bør dette gjøres av psykologer eller andre med riktig kompetanse (for kompetansekrav, se her) . Man kan henvende seg til psykologer som f.eks. Grendel.no og Psychol.net.

Lykke til!

Mvh Kari Kolberg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..