ECHA Norge

logo_grpOver hele Europa har det over tid vokst frem en større oppmerksomhet vedrørende evnerike individers særskilte behov. Særlig de senere år har større interesse for evnerike barn medført endringer innenfor utdanningssektoren, og ulike land har iverksatt forskningsprogrammer og større studier. Vi ser også en fremvekst av foreninger for foreldre til evnerike barn, slik som Foreldrenettverket Lykkelige barn i Norge, Gifted Children i Danmark og Filurum i Sverige. I det hele tatt observerer vi i ECHA en øket bekymring rundt evnerike individer i ulike aldersgrupper.

European Council for High Ability, ECHA, ble opprettet som en følge av en overveldende etterspørsel etter koordinering fra de fleste europeiske land, både i det vestlige og østlige Europa. ECHAs hovedmålsetning er å fungere som et kommunikasjonsnettverk for å fremme utveksling av informasjon mellom mennesker som er interessert i sterke evner (high ability)  – pedagoger, forskere, psykologer, foreldre og de evnerike selv.  Etter hvert som ECHA-nettverket vokser vil tiltak for evnerike mennesker forbedres, og disse forbedringene er et gode for alle i et samfunn.

Basis for ECHA ligger i vår felles kulturarv som er annerledes enn i andre deler av verden. Selv om Europa består av ulike land og mange språk, deler vi tradisjoner og et syn på samfunnet der utdanning har vært tilgjengelig i stor grad i flere århundrer. Vi deler også de samme problemene, så det faller naturlig og riktig å arbeide sammen for å finne gode løsninger på felles problemer.

The European Council for High Ability har som mål både å fremme studier på evnerikhet generelt, men også å fremme utvikling av potensialet i mennesker. Dette formålet betyr også at vi bør ha enkel tilgang til kommunikasjon slik at oppdagelser, det være seg om de er vitenskapelige eller frukter av erfaring, kan deles mellom ECHAs medlemmer og andre som er opptatt av sterke evner. ECHA innehar konsultativ status som en ikke-statlig organisasjon (non-governmental organisation – NGO) innenfor Europarådet.

logo-tim_200Annethvert år arrangerer ECHA sin konferanse. Dette pleier å være en fin anledning til å høre kjente forskere på feltet, men også en herlig mulighet til å «nerde» med andre som er interessert i det samme som en selv. Å diskutere med lærere og forskere fra Europa, men også fra andre kanter av verden er givende og inspirerende!

Når og hvor er neste konferanse? Sjekk ECHA nettsiden

ECHA 2020 holdes i Portugal: http://echa2020.org

I Norge er vi et fåtall medlemmer i ECHA så langt, men vi ser at det er økende interesse for fagfeltet også hos oss. Ønsker du ytterligere informasjon, se http://www.echa.info og bli gjerne med i vår åpne Facebook-side her. Ta gjerne også kontakt med Kari Kolberg som er norsk representant for ECHA via dette kontaktskjemaet:

Én kommentar til “ECHA Norge

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..