NRK kaller evnerike elever for «glupinger» og lovpålagt tilpasset opplæring for «spesialbehandling»

NRK Hedmark/Oppland har 10.4. en nyhetssak om elever på Biri Ungdomsskole som tar fag på videregående nivå. En helt grei nyhetssak, det? Egentlig en gladsak siden det er få kommuner som evner å gjennomføre dette tiltaket som det har vært en del omtale om de siste månedene (se bl.a. tidligere innlegg).

Det jeg reagerer på er ordbruken hos journalistene – «glupinger» og «spesialbehandling» – virkelig? – Hvordan tror de det er for disse ungdommene å få disse merkelappene slengt i fleisen?

Nei, NRK. Dette kan dere bedre!

About Krumelure (Kari K)

Norwegian Teacher & Gifted Advocate, blog at Krumelurebloggen.no about giftedness in Norway. Lektor/kontaktlærer/spesialrådgiver. Kursholder - elever med stort læringspotensial (#evnerike) og tilpasset opplæring. Styringsgruppen Nordisk Talentnettverk. ECHA-Correspondent to Norway, Delegate of World Council for Gifted and Talented Children. Twitter: @Kariekol E-mail: Krumelure5@gmail.com

Posted on 11/04/2012, in EvnerikeBarn, Nyheter, Skole, Tilpasset undervisning and tagged , , , . Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

 1. Det er slikt som er så stigmatiserende på de som trenger andre utfordringer. Det er ikke spesialbehandling, da kan vi likså godt trekke frem noen gjennomsnittselever og skrevet en artikkel med denne overskriften:»middelmådige elever får spesialbehandling»…, men den er minst like sann. Det hadde hjulpet litt om desken i NRK og for den del en god del andre media hadde lagt litt vekt på kunnskap fremfor salg når de klasker på noen titler på artiklene sine.

 2. Jeg ser diskusjonen har gått høyt på Facebook i dag også.

  Flere gir uttrykk for at det er bra at NRK skriver om saken, men at valg av ord i overskriften er drøyeste laget. Vi håper at de tenker seg mer om neste gang!

 3. Anbefaler også bloggen «Annen planet» som omtaler denne saken nå i kveld:
  http://annenplanet.wordpress.com/2012/04/11/glupinger-far-spesialbehandling/

 4. Jeg kjenner flere som har henvendt seg til NRK og forklart at de har reagert på ordbruken i àrtikkelen hos NRK Hedmark/Oppland. Dette er svaret som har kommet til flere av dem jeg kjenner:

  «Vi ser at det å kople ”gluping”  til EIN spesiell elev var uheldig i vår nettartikkel.
  Og vi kan også forstå at ordet kan oppfattast negativt, så eit anna ordval hadde vore betre.
  Det same kan eg si om ordet ”spesialbehandling”.
  Saken er debattert i vår redaksjon. Lærdommen er at vi alltid skal veie orda våre.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: