..og takk for det gamle!

Året 2012 går mot slutten og Krumelurebloggen feirer snart 1 år. Jeg tenker det er på tide med en liten oppsummering av året som har gått.

Image courtesy of Teerapun/ FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Teerapun/ FreeDigitalPhotos.net

Da det første innlegget ble publisert 19. januar 2012 hadde jeg et sterkt ønske om å spre kunnskap om evnerike barn og deres situasjon i norsk skole. Med lite kunnskap om evnerike barn er det nemlig sannsynlig at disse elevene ikke fanges opp. Myten om at de «flinke alltids klarer seg» gjør at det også mangler forståelse for at de sterke elevene har et sterkt behov for faglige utfordringer.

Hvordan kan 2012 oppsummeres sett med krumelurebriller?

Det har skjedd mye positivt, men den største nyheten fra 2012 er nok denne:

Høyres Elisabeth Aspaker brakte den 16. mai 2012 de evnerike barna inn i Stortingets spørretime, og for aller første gang har en kunnskapsministeren bekreftet fra Stortingets talerstol at også evnerike barn har rett til tilpasset opplæring (16. mai 2012 – her). I samme innlegg lovet også Kristin Halvorsen at skoler og kommuner skulle få tydeligere veiledning om temaet. – Vi venter spent på dette!

At det ikke er så «rett frem» å få tilpasset opplæring for sterke elever viser f.eks. disse innleggene:

Men det har skjedd mye positivt i 2012!

Flere politikere har uttalt i året som gikk at også de sterke elevene skal ha tilpasset opplæring. Også Kristin Halvorsen har løftet frem denne elevgruppa ved flere anledninger. Arbeiderpartiet skal «heie på de sterke elevene» iflg. Trond Giske. AP’s Marianne Aasen har skrevet et tydelig innlegg i Stavanger Aftenblad, og Høyre har altså løftet saken inn i Stortinget. Lovverket er der. Politikerne sier dette er viktig. Nå mangler det bare innsats for å løfte saken inn i skolene våre også.

Hva skjedde på den faglige fronten i 2012?

  • Boken «Spesialpedagogikk» (Befring et.al.) kom i ny utgave – nå også med et eget kap. om evnerike barn.
  • Fylkesmannen i Rogaland arrangerte Utdanningskonferansen 2012, og inkluderte foredrag om evnerike barn.
  • For første gang hadde Østlandsk Lærerstevne et eget foredrag om evnerike barn (se hashtag #LyBa12 for kvitring derfra).
  • For første gang hadde Sørlandsk Lærerstevne et eget foredrag om «elever med særlige forutsetninger«.
  • John Hattie besøker Oslo og uttrykker bekymring for at skolen glemmer barna over snittet.
  • Den første masteroppgaven om evnerike barn i barnehagen har kommet.
  • Flere masteroppgaver kom i 2012:
    • Lærernes tilpasningsarbeid for evnerike elever i den norske skolen (her)
    • Flere masteroppgaver fra 2012 er samlet her.
  • PISA-forsker Rolf Vegar Olsen uttrykker bekymring over at norsk skole ikke ivaretar de sterke elevene (her).
  • TIMMS -forsker Liv Sissel Grønmo uttrykker samme bekymring: «De sterke elevene får tilpasset opplæring i liten grad, og i mindre grad enn i 1995» (her).
  • European Council for High Ability, ECHA, arrangerer sin konferanse i Münster, Tyskland i september.
    Spennende foredrag. Og twitring med hashtag #echa12. (Neste ECHA-konferanse arrangeres i 2014.)
    Mer om ECHA finner du i innlegget her.

I løpet av høsten ble jeg også spurt av den utmerkede bloggen Lærerråd om jeg kunne skrive en epistel om de evnerike elevene (se her).

Ellers har engasjementet på Twitter blitt større enn jeg ante, både som @Kariekol og som @Krumelure. Og Krumelurebloggen fant også veien til Facebook – http://www.facebook.com/krumelurebloggen

At et så snevert felt i bloggosfæren som dette har resultert i et  femsifret antall «views» i løpet av et knapt år, det hadde jeg ikke trodd da jeg startet for snart et år siden.

Jeg takker alle følgere og lesere for det gamle året og ser frem til et nytt og blankpusset 2013 med mange spennende ting på programmet!

Én kommentar til “..og takk for det gamle!

Kommentarer er stengt.