Intelligens, IQ och intelligenstester. Begåvade och särbegåvade barn.

Les Prestationspronsen – i dag om intelligens, IQ og intelligenstester. Andre dager om andre gode temaer. – Følg bloggen og lær om ulikheter 🙂

Prestationsprinsen

Vi talar om begåvade barn och särbegåvade barn. Och ibland säger vi att de som kallas särbegåvade ska ha en intelligenskvot över 130. Men det är som sagt en intelligenskvot och ett barn kan uppmäta extremvärden på vissa deltester och kanske desto sämre på andra. Då drar förstås de sämre resultaten ner kvoten, men barnet har ändå extremt lätt för vissa saker. Och måste förstås hanteras. Så det bästa är att vara uppmärksam helt enkelt. Men idag funderade jag på just intelligenstest och hur psykologer och andra genom åren funderat över intelligens.

Sedan början på 1900-talet har vi försökt mäta intelligens. Traditionellt har vi mätt begåvning eller intelligens med intelligenstest. Det allra vanligaste som används av psykologer över hela världen är WAISC (Wechsler Adult Intelligence Scale) eller för barn WISC (Wechsler Intelligence Scale for Children). Andra kända test är Stanford-Binet, Catells 16 PF test och Ravens matriser

Vis opprinnelig innlegg 672 ord igjen