Artikkelen (på trykk) inkluderer også utsagn fra Kristin Halvorsen:
Kunnskapsministeren mener at det er rom for de høyt begavede barna i enhetsskolen, men at skolene har en vei å gå for at enere skal finne seg til rette.
– Jeg vil komme med en sterk oppfordring til kommunene og fylkeskommunene om at de legger til rette for forserte løp.
I dag er det åpning for at ungdomsskolelever kan ta videregående pensum, og videregåendelever kan ta høyskolepensum.
– Mulighetene blir brukt, men det går for treigt, sier Halvorsen
Her er link til artikkelen hos DN.no:
DN Talent 22.2.13
Dagens Næringsliv 22.2.13: Lykkelige barn
3 kommentarer til “Dagens Næringsliv 22.2.13: Lykkelige barn”
Kommentarer er stengt.
Problemet gjelder ikke bare genier eller ekstremt smarte barn. Du trengte ikke være mer enn over middels begavet for å kjede deg i barne- og ungdomsskolen!
Jeg tror du dessverre har rett. Nærmere 20% av elevene i elevundersøkelsen svarer at de blir for lite utfordret i skolen. Både PISA-forskere og TIMMS-forskere i Norge har har uttrykt bekymring.
TIMMS: https://krmlr.wordpress.com/2012/12/11/de-sterke-elevene-far-tpo-i-liten-grad-og-i-mindre-grad-enn-i-95-timms/
PISA: https://krmlr.wordpress.com/2012/11/19/vi-bor-bekymre-oss-for-de-flinkeste-elevene-sier-pisa-forsker/
Den internasjonalt anerkjente skoleforskeren John Hattie (mannen bak meta-analysene i Visible Learning) uttalte også i høst:
«En av mine bekymringer er at lærerne er blitt de største utjevnerne. De tillater ikke en diskusjon om fremragende elever, og dét er i ferd med å ta knekken på oss! Alle vet at vi ikke er like. Effekten av standardtester er at de svakeste barna når opp til gjennomsnittet, mens barna over blir glemt.» (https://krmlr.wordpress.com/2012/11/28/john-hattie-laererne-tillater-ikke-diskusjon-om-fremragende-elever-barna-over-snittet-glemmes/
Det må bli lov til å snakke om at alle elever må få noe å strekke seg etter! Og lærerne må bli flinkere til å uttrykke hvor skoen trykker dersom de ikke får det til i dagens skole.