God sommer!

Image courtesy tokyoboy at FreeDigitalPhotos.net

Image by tokyoboy at FreeDigitalPhotos.net

Krumelure har ferie, og planen er å ta en digital pause. Det er ikke helt lett, så om du følger meg på Facebooksiden til Krumelurebloggen og Twitter (@kariekol) vil du nok se at jeg pusler med tematikken uansett (og kanskje særlig om været tilsier digitale aktiviteter!). Noen nye bøker ligger også og venter, så ferie uten fag blir det ikke på undertegnede 🙂

Men hvis du nå tusler innom bloggen i løpet av sommeren og har lyst på litt sommerlesing, så kan du lese f.eks. disse blogginnleggene:

Hva bør du vite om evnerike barn i skolen?

  • Jeg har sammenfattet mye i dette innlegget – her

Mye kunnskap samlet hos SVT Aktuellt:

  • Svensk «Aktuellt» hadde i påsken et lengre innslag om «särbegåvade barn». Det var reportasjer fra Sverige, et innslag fra Mentiqa-skolen i Odense og oppfølgende intervju med Professor Roland S. Persson som er en av få eksperter på evnerike barn i Sverige. (Se hele innlegget her)

Om annerledeshet, mobbing, sosial kompetanse mm.

  • Annerledesbarnet – hva trenger det egentlig?her
  • Jeg hadde en gjesteskribent i våres. En jente skriver selv om hvordan det er å være evnerik og bli mobbet for sin annerledeshet: “I femte klasse er det annerledes. Nå plager alle deg.”her
  • Artikkelen «Sosial kompetanse og evnerike barn» er stadig en av de mest leste artiklene på bloggen – se her

Historier om evnerike barn

  • Historien om Maja, et barn som fra “vuggestuen” til skolealder har skilt seg ut fra sine jevnaldrende. Det har bl.a. vært mistanke om autisme, men sannheten er at hun er et evnerikt barn. En helt spesiell jente – del 1, og del to av historien «Ikke helt som andre».
  • Historien om gutten som måtte gi opp norsk skole (fra Stavanger Aftenblad i vinter) – her. Dessverre er ikke hans historie unik…
  • Tvillingene Erik og Gustav har fortalt sin historie i en radiodokumentar på svensk radio. De har flyttet opp ikke mindre en 4 trinn! (her)
  • «Smarte barn føler seg dumme» – en artikkel fra DN Talent 2013 (her) med intervju av to unge gutter som har vært med i foreldrenettverket Lykkelige Barn helt fra starten.
  • Forbannet smart! – historien om Simon, og Mentiqa-skolen. En historie som viser at det ikke bare er lett å være annerledes (her).

Om tilpasset opplæring for evnerike elever

Sulten på mer kunnskap om evnerike barn?

Da synes jeg du skal laste ned denne artikkelen fra Specialpedagogisk tidsskrift i Sverige (juni 2013): Särskild begåvning – tillgång eller handikapp? av skolepsykolog Anita Kullander.

Sjekk også min side med oversikt over bøker om evnerike barn og oversikten over masteroppgaver om evnerike barn.