Sommertider med nyheter om #evnerike barn

Augustdager kan være så mangt. Noen er igang etter ferien. Men høst? Nei, ikke riktig enda. Selv har jeg  tenkt å ha litt mer sommerferie, litt mer «fingre bort fra tastaturet» og litt mer ro.. Men snart er det høst, og mange spennende ting ligger og glitrer langsetter høstens landeveg – jeg gleder meg 🙂

Mange er allerede igang med høstsemesteret, skolene er i startgropa. Elever og lærere venter spent på nytt skoleår… Siden det nå er på slutten av skoleferien kan det kanskje passe med noen nyhetssaker fra ukene som har gått? Her får du et knippe saker fra Norge og naboland.

Nyhetssaker

Den danske barne- og undervisningsminister Christine Antorini uttalte for en tid siden at det var på tide at man gjorde noe for «de dyktige» – hun uttalte «Vi har forsømt de dygtige«. (Hvilket minner meg om f.eks. vår egen Trond Giske som mente at Arbeiderpartiet skulle heie på «de flinke» i april 2012) – Man kan alltids spørre seg hvem politikerne ser for seg som «de flinke» eller «de dyktige».. – Er det de hardtarbeidende mønsterelevene – de høytpresterende? – Eller er det de evnerike barna (som svært ofte havner under radaren vår i skoler og barnehager fordi vi har altfor liten kunnskap om dem)?

Dette har også de aktive i Gifted Children Danmark spurt seg, og stiller spørsmålet «Hvem er de dyktige, Antorini?» i denne artikkelen.  – Og en av Gifted Children sine mange «ambassadører» Flemming Pless i et intervju uttaler «Det er synd for oss at folkeskolen mister de dygtige» og uttaler bl.a. at det er viktig at skolene gjenkjenner de evnerike barna:

– Der er mange flere højtbegavede børn, end vi regner med. Mange af dem lever under sociale vilkår, hvor vi ikke regner med det. Men tænk på astrofysikeren, Holger Bech Nielsen. Han har været et splithår fra en Nobelpris, og hvordan var det gået ham, hvis han ikke havde fået et chance for at udvikle sit talent?

Sommerleir

Foreldrenettverket Lykkelige barn i Norge hadde også i sommer sin årlige sommerleir, den sjette i rekken. Det rapporteres fra Geilo om lek og moro, bading og grilling, seriøse og useriøse diskusjoner, kokkekurs, førstehjelpskurs, svømmekurs – og ikke minst: kurs i Minecraft modding (suksess!). Det viktigste med denne type leire er å la evnerike barn få møte likesinnede. En del av disse barna sliter sosialt i sin vanlige klasse, men så fort de treffer andre unger med samme språk, samme interesser, samme intensitet – da skjer det noe m a g i s k… De får venner… de sprudler… de fyker avgårde mens mammaer og pappaer står med en tåre i øyekroken.. «Så godt», sier en mamma, «Jeg har nesten ikke sett snurten av ham hele helgen. Det skjer aldri ellers.»

Sommerleir er altså viktig for at evnerike barn skal treffe andre unger å speile seg i – «noen som er som meg». Våre venner i Danmark, Gifted Children, har også arrangert sin sommerleir i år. Den TIENDE i rekken! – Og vi kan si at danskene også ligger et hestehode foran oss i Norge med å «komme ut av skapet» og fortelle om leiren 😀

Faxe nettavis hadde da også en reportasje «Danmarks klokeste sommerleir fyller ti år» her.

Danmarks radio «P4 Morgen» hadde en morgenreportasje som du finner på denne nettsiden (det ligger link til radioinnslaget Kloge børn på sommerlejr nede til høyre på siden).

I disse dage er yderst begavede børn samlet ved Feddet Camping på Sydsjælland på en sommerlejr, som foreningen Gifted Children arrangerer. Sammen giver de hinanden gode oplevelser, dyster og leger i alt lige fra rollespil til sangtræning.

En annen reportasje finner du her: Den danske 14-åringen Andreas som allerede er rutinert leirdeltaker.

Andreas Harlev på 14 – snart 15 – er en af de børn med meget høj intelligens, som samtidig fungerer virkelig godt socialt set. Men så heldige er det ikke alle højtbegavede børn, der er – og det er noget af det, som »Gifted Children« har fokus på.

Nyhetssaker fra Norge

Barnehage.no har hatt en spennende artikkel om evnerike barn i barnehagen nå i juli. Vi får ta del i historien om Jonatan som trivdes i en barnehage der han ble sett og fikk utvikle seg. Så måtte han bytte barnehage som 4-åring, til en barnehage som IKKE evnet å se hans behov og evner.

Mor forteller:

 Jonathan visnet. Han begynte å klage på vondt i magen, ble stille og innesluttet og ville ikke i barnehagen lenger.

Barn skal ikke «visne» av å gå i barnehagen! Fireåringer skal ikke få vondt i magen fordi de ikke blir sett.. Det er til å få grå hår av!

Hva ble løsningen? Jonathan fikk bytte barnehage. Til den tyske barnehagen i Oslo. Her fikk han intellektuelt «påfyll» (som han trenger), og han ble «sett». I dag er han en glad gutt som trives.

Les mer hos Barnehage.no her!

Men det er mer!

«Vi må ta vare på talentene» sier KrF-politiker Rigmor Andersen Eide i denne artikkelen.

..vi har et inntrykk av at de skoleflinke ikke får nok muligheter til å nå sitt potensial – og at de lider under fokuset i undervisningen rettet mot de svakeste elevene. Det er beklagelig. Vi trenger enda flere gode hoder. Som Rigmor Andersen Eide sier det: – Arbeidskraft fra godt velutdannete elever er høgt prioritert i samfunnet.

Nyhetssaker fra Danmark

Det har vært en rekke reportasjer i danske medier i sommer. Her kommer et lite knippe:

I reportasjen «Kampen med å være evnerik» – skriver Sydsjællands tidende:

I familien Hansen fra Præstø, har de i en årrække måttet kæmpe med at blive accepteret, og få hjælp, fordi børnene er højt begavede. I sidste uge var tre generationer af familien på  sommerlejr sammen med næsten 1000 ligesindede. Noget der har vendt op og ned på deres liv.

Og så til Danmarks Radio P4 Sjælland sin reportasje om Patrick som i dag er 20: «Kloge børn overses» :

20-årige Patrick er højt begavet, og for ham blev folkeskolen alt andet end en drøm. – Det gav mig nogle store problemer. Jeg følte mig anderledes, og jeg forstod ikke hvorfor. Det påvirkede mig meget i min hverdag, at jeg ikke passede ind, siger Patrick Harlev.

Reportasjen kommenteres av samfunnsforskeren Bent Greve fra Roskilde Universitet som sier at «Vi skal investere i kloge børn«:

– Vi har brug for at enhver der kan få en uddannelse får en uddannelse. Alt tyder på, at dansk økonomi i fremtiden vil leve af at have højtkvalificeret, højtuddannede personer, der kan varetage mange forskellige jobfunktioner.

Det kommer mer…

Dette var altså en liten «nyhetsrunde» fra sommeren. Hvis du vil ha flere nyhetssaker kan du følge med på min side hos ScoopIt som omhandler evnerike barn og skole her. Følg også med i nyhetene de nærmeste dagene. – Det kommer mer!

Fortsatt god augustsommer!

Én kommentar til “Sommertider med nyheter om #evnerike barn

Kommentarer er stengt.