Flinke jenter?

Det er ikke alltid at gode evner fører til at man oppnår gode resultater. I denne artikkelen fra Psychology Today skriver Heidi Grant Halvorson, Ph.D – om ulikhetene i jenter og gutters opplevelse og innsats når en oppgave blir vanskelig på f.eks. skolen.

Photo by digitalart at: http://www.freedigitalphotos.net

Professor Carol Dweck ved Stanford University Department of Psychology har i sin forskning funnet at jenter og gutter reagerer ulikt når det gjelder får en vanskelig oppgave. Mens guttene syntes at de vanskelige oppgavene var spennende (og heller doblet innsatsen sin for å få dem til), kastet jentene heller inn håndkleet og ga opp for raskt. Faktisk fant hun at jo høyere IQ jentene hadde, jo raskere ga de opp stilt overfor en vanskelig oppgave.Så spør Heidi Grant Halvorson i artikkelen «Hvorfor skjer dette?» og svarer:

På femte klassetrinn, vil jenter normalt utkonkurrere gutter i alle fag, inkludert matematikk og naturfag. Så det var ingen forskjell mellom disse guttene og jentene når det kom til evner, heller ikke i hva de hadde oppnådd av suksess tidligere på skolen. Den eneste forskjellen var hvordan smarte gutter og smarte jenter tolket vanskeligheter – hva det betydde for dem når oppgaven syntes krevende. Smarte jentene var mye raskere til å tvile på sine egne evner, til å miste selvtillit, og de ble derfor mindre effektive i sin læring som et resultat av dette.

Forskere har avdekket ulikhetene kommer fra hvordan barnet tolker det når noe er vanskelig. Funnene tyder på at smarte jenter tror at deres evner er noe som kun er medfødt, og uforanderlige (det Carol Dweck kaller «fixed mindset», altså «fikserte tankesett»). Smarte gutter derimot, tror at de kan jobbe hardere for å videreutvikle sine evner, noe Carol Dweck kaller «growth mindset», altså «vekstorienterte tankesett». (Se mer på norsk om dette hos f.eks. blogginnlegget hos Mind.no her: «Feirer du feil?»)

Jeg synes artikkelen hos Psychology Today peker på noen interessante forskjeller som kan være ok å ha i bakhodet om man møter en elev som vi tenker er en «flink jente», men som vi opplever gir opp litt for fort. (Må innrømme at jeg har møtt noen av dem i klasserommet.)

Boken «Mindset» av Prof. Dweck finner du her hos Amazon.com. Se også en artikkel hos Forskning.no her.

via The Trouble With Bright Girls | Psychology Today.

Sjekk også ut denne artikkelen «The Curious Case of Impostor Syndrome» og denne om «Mindsets og Impostor Syndrome» hos Byrdseed (som forøvrig er en nettside som anbefales å følge med på). 

5 kommentarer til “Flinke jenter?

  1. Bra innlegg! Og så var det den smarte jenta som etter en test sa «nei, de (vanskeligste) oppgavene gjorde jeg ikke, for de klarer jeg enkelt om ett år».

Kommentarer er stengt.