Om «Gifted Education» i Europa: 1916-2009 (video)

Vil du lære mer om evnerike barn og utdanning/forskning i Europa? Bruk et kvarter på videoen i linken nederst. Den er fra World Science Forum 2009 i Ungarn, og det er Professor Dr. Franz Mönks som holder et kort foredrag om «Gifted Education in Europe 1916-2009».

Professor Dr. Franz Mönks er en svært fremtredende forskerne i Europa innenfor fagfeltet «Gifted Education». Han har vært i styret i World Council for Gifted and Talented Children (WCGTC), og var også mangeårig president i European Council for High Ability (ECHA) (1992-2000 og 2004-2008).

I anledning hans 80-årsdag i år ble det litt ekstra ståhei, med ulike arrangementer og ogsåFestskrift Mönks.jpg med dette festskriftet skrevet av flere av hans kolleger innenfor «Gifted Education» i Europa og utgitt av LIT Verlag i Tyskland. Boken ble overrakt Professor Mönks på den 13. ECHA-konferansen i Munster i september. – Men det har vært flere utmerkelser i det siste: nylig fikk han Mensa Education & Research Foundation sin «2012 International Lifetime Achievement Award«. – En travel – og svært hyggelig mann, dette.

MMGMest kjent er nok Professor Mönks for sin Multifactor Model of Giftedness som også blir kort presentert i videoen.

Og Franz Mönks er en av forfatterne til en av de få bøkene om evnerike barn som finnes på norsk: Begavede barn. En veiledning for foreldre og pedagoger som også ble omtalt i Utdanningsforbundets blad «Bedre skole» nr. 4-2008. «Bedre skole» intervjuet også Professor Mönks om videreutdanningen for lærere som er utviklet etter initiativ fra European Council for High Ability (ECHA.info) sin videreutdanning for lærere. Artikkelen ser du i ped-format http://www.utdanningsforbundet.no/upload/Bedre%20Skole/BS_nr%203-09/BS_409_Broyn2.pdf»>;;her.

Tilbake til filmen om Gifted Education in 21 European Countries

I videoen snakker Professor Mönks om «Gifted Education in 21 European Countries: Inventory and Perspective» – jeg legger merke til at lille Norge er ganske blankt i undersøkelsen. Sett i lys av de siste uttalelsene fra forskerne som presenterte TIMMS og PIRLS denne uka, og PISA tidligere i høst, er det å håpe at norske utdanningsmyndigheter setter Norge på kartet også på dette området. Til filmen: http://videotorium.hu/hu/recordings/details/1431,Gifted_Education_in_Europe_1916-2009

20121211-200148.jpg

Fra «Bedre skole»