Boktips: Särskilt begåvade barn av Linda K. Silverman

9789127145993Om du ønsker lesestoff om elever/barn som har sterke evner har du i dag flere gode bøker å sjekke ut på norsk (se her for flere tips). I tillegg synes undertegnede at det er strålende med nordisk/skandinaviske perspektiver/bøker – og i 2016 har en internasjonal gigant på fagfeltet blitt oversatt til svensk uten at jeg har fått beblogget det. Uffda.. (T-T-T…) (men jeg HAR lagt det ut på facebook-veggen til Krumelurebloggen!)

Men altså: Dr. Linda Kreger Silverman, lederen av Gifted Development Center (GDC) i USA, har nå kommet ut med en bok på svensk og det er bare å si hurra!

Svensk forord og faglig granskning er gjort av svenske Johanna Stålnacke (psykolog, fil.dr i psykologi) og professor i spesialpedagogikk  ved Stockholms Universitet Mara Westling Allodi.

Boken Särskilt begåvade barn anbefales herved på det varmeste for dem som ønsker et dypdykk, enten du er psykolog, lærer eller forelder (eller annet).

Sjekk ut hva forlaget skriver:

Särskilt begåvade barn lär sig tala och läsa ovanligt tidigt, har ett omfattande ordförråd, utmärkt minne samt en ovanligt stark känsla för rättvisa och ärlighet. De utvecklas mycket snabbare än sina jämnåriga, vilket bland annat påverkar deras självbild, kompisrelationer och skolarbete. Detta försprång ger många fördelar, men kan också göra att barnen får svårt att passa in eller att de blir understimulerade i skolan.

Barn med mycket hög begåvning har länge varit osynliga, men med rätt uppmärksamhet och stimulans kan deras medfödda potential utvecklas. Silverman beskriver därför vad särskild begåvning egentligen är, hur den kan upptäckas och vad barn och unga behöver hemma och i skolan.

Den engelskspråklige utgaven av boken – Giftedness 101 – kan du også lese om her på bloggen. Om du er klar for et dansk perspektiv, sjekk ut Ole Kyeds gjenutgitte bok “De intelligente børn”.

God lesing! – Hilsen Kari