Noen svenske nettsider og artikler

I dag vil jeg først anbefale å ta en kikk på nettsiden http://www.begåvadebarn.se. Siden drives av psykolog Staffan Harling og han har lagt ut en del interessant informasjon om evnerike barn og lenker til videre lesning.

Deretter må du gjerne ta en titt på denne artikkelen Arne Engström som er Fil.dr. i pedagogikk og universitetslektor i matematikkdidaktikk ved Universitetet i Karlstad: «Skolan som intellektuelt väntrum«.

Arne Engströms artikkel er fra 2010, men fortsatt like aktuell:

Jag har kommit i kontakt med föräldrar som beskriver hur deras begåvade barn vantrivs i skolan. Pojkar som är utagerande, provocerar sin lärare, sätter sig under bänken och vägrar arbeta med saker som de sedan länge kan. Eller flickor som lider i det tysta, ständigt har ont i magen och i mellanstadiet har utvecklats till skolvägrare. De sitter hemma på sitt rum och går inte längre i skolan. Inte sällan upplever barnen det som att lärarna vill sätta dem på plats. Tro inte att du är någonting!

Han spør også om hva skolene skal gjøre med problemet:

Vad gör skolan när Johan har räknat ut sexans bok, fast han bara går i tvåan? Eller när Emelie läser böckerna som hennes två år äldre skolkamrater tycker är alldeles för svåra? Eller när fyraåriga Anna har börjat läsa i böcker i förskolan? Oftast sysselsätts barnen med sådant de redan kan. De får ytterligare ett arbetsblad med likadana uppgifter, läsa ytterligare en text på alldeles för låg nivå, eller rita i väntan på att klasskompisarna skall bli klara.

Mer fra våre svenske venner? Da anbefaler jeg å sjekke Professor Roland Persson sine nettsider her.

Og les gjerne denne artikkelen: http://www.expressen.se/nyheter/adrian—han-ar-for-smart/

Hvis du fortsatt er i modus for å lese svensk, sjekk ut min side med artikler – der er det flere av dem. God lesning!