TV-serien «Forbandet klog» fortsetter

Image by Salvatore Vuono, freedigitalphotos.net

Image by Salvatore Vuono, freedigitalphotos.net

I går gikk 3. avsnitt i den danske serien «Forbandet klog» som følger elevene på Mentiqa Nordjylland, en skole for evnerike barn.

TV2 Nord sitt reportasjeteam har fulgt elever og  lærere ved skolen siden skolestart i august, og de spør «Er det en forbandelse at være klog?»

Jeg synes TV-serien gir mange gode bilder av ulike evnerike barn. Heller ikke disse ungene er en homogen gruppe. De er forskjellige, akkurat som alle andre flotte elever!

I denne episoden blir vi bedre kjent med Thomas som har en fotografisk hukommelse. Han er 13 år og har gått på Mentiqa-skolen siden andre trinn.

Det har vært markant bedre enn jeg trodde det skulle bli, og bedre enn på min gamle skole. Det skjer hele tiden fremskritt her.

Vi får også se hvordan det går med norske Vilde (hennes historie kjenner vi også fra A-magasinet i vinter). I denne episoden har hun gått en måned på Mentiqa-skolen. Skolestarten har gått langt bedre enn familien trodde på forhånd, og venninnen erklærer at hun begynner å bli «riktig god til å tale dansk». – Men hva er annerledes enn skolen hjemme? Jo, sier Vilde selv:

Det er vennene, det er fagene, det er hvordan de behandler meg. Det går ganske fint. Det er som om jeg har gått her et års tid. Det føles sånn.

Og så legger hun til:

Det er liksom sånn at man kan være seg selv her.

Vi får også se hvordan evnerike barn kan skille seg fra andre elever når det gjelder tankeprosesser, eller snarere det at ting noen ganger tenkes for mye på? Klassen til Thomas får igjen en danskprøve, og både han og klassen er skuffet over at de har fått dårlige karakterer. Læreren forklarer at de har svart på for få av spørsmålene, og at det er derfor de ikke har fått bedre resultater. Han forklarer også at dette har vært en 7.-trinnstest, og elevene går jo både i 5. 6. og 7. Men, kanskje har det også med elevenes tankesett å gjøre når de ikke har rukket mer? Rektor, Arnfinn Rismoen, forklarer:

Disse barna tenker med høyt trykk hele tiden. Alle bittesmå ting blir evaluert og tenkt igjennom hele tiden, og stilt spørsmålstegn ved.

Da kan det være vanskelig med oppgaver som skal gjøres hurtig, og på tid. Og det må man kanskje øve mer på, tenker jeg. (Dette er også noe som er velkjent når evnerike barn testes med WISC-IV som har flere oppgaver på tid. Noen evnerike barn får dårlige resultater på oppgavene som måler prosesseringshastighet rett og slett fordi de helst skal tenke på _alle_ mulige svaralternativer før de svarer. Kreative tenkende hoder passer ikke alltid inn i «formen», og det kan lage krøll..)

Men hva er disse barna? Annerledes? – Thomas svarer:

Jeg vil ikke kalle oss annerledes, sier Thomas, for vi er fine nok. Men det er noen som ikke synes om den type som vi er.

Far til Thomas erklærer også:

Det viktigste for mine barn er at de trives og har det godt.

Kanskje ikke så annerledes enn andre foreldre der?

Se episoden på nett-tv her: «Forbandet klog» – episode 3

2 kommentarer til “TV-serien «Forbandet klog» fortsetter

  1. Ganske fin artikkel. Jeg har søgt rundt på nettet for å finde ut av om Forbandet Klog kanske vil gå på TV igen, og da så jeg denne artikkellen. Jeg tenker, at det veldig morsomt, at historien min er nåt helt til Norge. Selv er jeg kvart nordmann og kan litt norsk.

    Når det kommer til de prøverne, som vi tok, og som er vist i avsnittet, var grunnen til vores lave karakterer, at vi hadde en vikar, og at vi ikke hadde nok tid til testen (timen varede firtifem minutter, og da vi måtte bruke tid på å finde ordbøker kom vi sent i gang – til testen er kalkulert en time, altså en halv gang så mye som vi fik av tid). Senere test har vist at gjennemsnittet vor i retskrivning er ganske høyt. Ha det bra, Norge!

    1. Hei Thomas, Takk for melding/kommentar! 🙂 Hyggelig med bloggbesøk fra Danmark. Jeg har sett av besøkstallene her på bloggen at mange har fulgt med på TV-serien og det er bra. Jo mer vi lærer om evnerike/begavede barn, jo bedre kan vi møte dem i skolen. Alle barn og unge trenger å bli sett og møtt!

      – Kom gjerne på «besøk» en annen gang også:) – Hilsen Kari

Kommentarer er stengt.