Nordisk talentkonferanse 2014

nordisk_talentnetvaerkslogoI august 2013 kom forskere og pedagoger fra Sverige, Danmark, Finland og Norge sammen for å danne et nettverk som kunne arbeide videre med fagfeltet som omhandler evnerike barn. På denne første felles nordiske konferansen ble Nordisk Talentnettverk stiftet, og et «Manifest for det nordiske talentsamarbejde i uddannelsessystemet» ble vedtatt. Alt skjedde på Sorø i Danmark der den nasjonale talentpleie – ScienceTalenter.dk – har holdt hus i Maersk Mc Kinney Møller Videncenter siden 2009. 

Så i år har det vært tid for den 2. felles nordiske talentkonferanse, men ikke bare det. Vi har også hatt gleden av å arrangere den aller førse felles nordiske talentleir – Talent Camp – der ungdommer fra våre land har kommet sammen under en uke for å lære, samarbeide og bli kjent. 

De var nok spente de 3 ungdommene fra Osloskolen og de 2 ungdommene fra Stavangerskolen som reiste til Danmark på mandag. Ikke kjente de hverandre, ikke kjente de sine nordiske «kolleger», og ikke visste de hva som ventet dem. Under 5 dager har de så fått undervisning, de har vært på ulike utflukter, og de har ikke minst samarbeidet for å konstruere en trebuchet/blide. Altså en slags kastemaskin som også ble brukt i middelalderen. (Bilder kommer.)

En artikkel fra dittoslo.no om de tre Oslo-ungdommene før avreise finner du her

Nordisk talentkonferanse 2014

Dette er noen av foredragene – og lenker til mer informasjon (skrevet i full fart fredag ettermiddag – det kommer mer!):

  • Talentutvikling: Erfaringer fra Nordisk sport», Kristoffer Henriksen v/Syddansk universitet.
    «Talentutvikling i verdensklasse» – boken finnes her.
  • Asbjørn Nordentoft: «Hvordan oppdager man sitt #talent?» – et ungt talent forteller om hvordan han tilfeldigvis kom over matematikk-konkurranser (Georg Mohr-konkurransen) og hvordan det endret hans innsats og interesser. Spennende!
  • «Vil du se god ut eller vil du bli bedre? Fra performancekultur til læringskultur.» v/Peter Arnborg og Allan Kortnum, lærere ved Viborg Gymnas og HF. «Vil det se godt ut eller vil det blive bedre» ( og er om Carol Dwecks forskning finnes bl.a. i boken Mindset
  • Kommunal handlingsplan for evnerike elever – v/ Sara Penje from Sollentuna kommune i Sverige. Denne handlingsplanen er utarbeidet i et samarbeide mellom flere svenske kommuner og SKL (Sveriges Kommuner & landsting), og er omtalt tidligere på bloggen her.
    Handlingsplanen har en definisjon på evnerikhet (särbegåvning) som kommer fra professor Roland S. Persson:

«Den är särbegåvad som kontinuerligt förvånar både kunskapsmässigt och tillämpningsmässigt genom sin osedvanliga förmåga i ett eller flera beteenden. Ett beteende i detta samanhang förstås som en mänsklig prestation, aktivitet eller funktion”.

  • Nordisk talentveilederutdanning v/Uffe Sveegaard fra ScienceTalenter.dk. Man har utdannet flere lærere til talentveiledere for skoler ved ScienceTalenter, og nå er det satt opp en utdanning som lærere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland kan gjennomføre høsten 2014 (5 dager) og våren 2015 (5 dager). Mer informasjon finnes her.

Sjekk gjerne ut min twitter-feed fra perioden onsdag-fredag denne uken og #Nordisktalent14. Det ligger også noen bilder fra konferansen og talent camp på Krumelurebloggens facebookside her.

Takk til alle dere hyggelige deltakere fra de nordiske land for hyggelig samvær, latter i salen og en god stemning ved Nordisk talentkonferanse 2014. Vi ses igjen i Odense (World Gifted-konferansen) og Sorø (talentkonferansen neste år) i august 2015. 

PS: Og så var det flere som lurte på hva boken heter der jeg har skrevet et kapittel om evnerike elever, så da legger jeg en lenke her like godt. Boken heter «Pedagogikk 8.-13. trinn; profesjonsutdanning av lærere» (Gyldendal Akademisk). 

IMG_0790.JPG

IMG_0791.JPG

IMG_0825.JPG

IMG_0800.JPG

2 kommentarer til “Nordisk talentkonferanse 2014

Kommentarer er stengt.