Ny konferanse om evnerike barn hos Bro Aschehoug

Bro Aschehoug inviterer den 20. oktober til konferansen «De evnerike barna – hvordan kan skolen ivareta dem?»

høstkonf

Konferansen innledes av en representant fra Kunnskapsdepartementet som skal redegjøre for departementets arbeid vedrørende de evnerike barn i norsk skole. Dette er særs gledelig!

Når jeg nå sitter her og ser på programmet kommer tanken om at jeg så inderlig håper at vi får høre mer enn prat om «å ta fag på høyere trinn» i ungdomsskolen (som tidligere har vært mantraet fra øverste skole-hold..). Det er nemlig ikke slik at evnerike elever plutselig kommer til overflaten i ungdomsskolen… Noen av dem logger av allerede i sitt første møte med skolen som 6-åringer og finner ut at skole er et sted man må v-e-n-t-e… (Venteskole… Alt annet enn mestring og læringsglede..)

Min ønskeliste? En kortversjon:

 1. at alle som jobber i skole og barnehage får kunnskap om disse elevene
  (Hvordan skal vi ellers kunne gi den lovpålagte tilpassete opplæring til en gruppe elever som absolutt ikke alltid passer inn i skolens mønster og vår oppfattelse av hvordan en «flink elev» er?)
 2. at alle norske kommuner pålegges å legge strategier for ivaretagelse av evnerike elever
  (Hvordan skal det ellers tilrettelegges der ideologiske rullegardiner eller ukunnskap lager læringsbarrierer for elever med kjappe hoder?)
 3. at det også her tenkes tidlig innsats
  (Hvordan skal vi ellers gjenkjenne og ivareta også disse barna i skole og barnehage?)

Vi var flere som var så heldige å bli invitert til kunnskapsministeren til et møte om evnerike elever i mars i år, og jeg tror at de innspill som kom der og det konkrete dokumentet som ble fremlagt fra foreldrenettverket Lykkelige barn ga vår lyttende minister verdifulle innspill. – Og så tror jeg at saken er satt så ettertrykkelig på kartet de siste årene at mange kloke hoder både i det politiske miljøet og i administrative stillinger på toppen, nå kan komme med noe som er bra.

For ungenes skyld.

Det er både spennende og gledelig med en minister som både er interessert og aktiv på dette området!

For å si det med professor Arnold Hofset (1970) «Elever med evner betydelig over gjennomsnittet har bare i liten grad vært gjenstand for offentlig oppmerksomhet. Det er tvilsomt om vi har råd til å vente lenger.» (se bilde fra baksiden av boka under) 

Tvilsomt om

Tilbake til konferansen den 20. oktober:

Etter ministerens tale kommer lederen av foreldrenettverket Lykkelige barn, Ieva Fredriksen: «I møte med skolen – hvordan oppdage og ivareta et evnerikt barn.» og deretter hennes sønn Dag Fredriksen «Dag – et barn som tenker raskere enn gjennomsnittet» som forteller om sitt første møte med norsk skole, og hva som skulle til for at han skulle få det bra da han skiftet skole etter to år.

Deretter et annet interessant foredrag der lærer Anne Halvorsen fra Vålerenga skole deler sine erfaringer og metodiske tips.

Etter lunsj får vi høre lederen av Irish Centre for Talented Youth (CTYI) i Dublin, Colm O´Reilly: «What is a gifted child and how teachers can best engage with gifted children in the regular classroom».

Så følger tre representanter fra Stathelle barneskole, Kjersti Haugland, Turid Isnes og Anita Hjortseth som deler erfaringer og pedagogiske verktøy.

Til slutt kommer Arnfinn Rismoen, rektor ved Mentiqa-skolen på Nordjylland, en skole for evnerike barn.

Alt i alt et bra program med både generell informasjon om evnerike barn, og konkrete tips og strategier som vi lærere kan benytte oss av i klasserommet. Her er det bare å hive seg rundt og melde seg på til konferansen i Oslo! 🙂

Praktisk informasjon og hele programmet finner du hos BroAscheoug.no her.

Mer kunnskapstørst?

nordisk_talentnetvaerkslogoOG Nordisk talentnettverks konferanse i 2015 er beregnet for nordiske lærere og forskere innenfor fagfeltet. Den avholdes direkte etter World Gifted 2015, så her kan du få en ukes faglig påfyll! Mer info. kommer her på bloggen etter hvert.

Kunnskap. For ungenes skyld!

6 kommentarer til “Ny konferanse om evnerike barn hos Bro Aschehoug

 1. Hei Kari. Her har du en veldig fin blogg som jeg har stor glede av! Konferansen 20.oktober blir spennede og jeg støtter «ønskelisten» din. Kanskje vi snakkes der.

  Mvh
  Jonas

 2. Takk for en flott blogg. Jeg kommer på konferansen 20 oktober, sponset av jobben 😉 takk for gode råd og veiledning i en kaotisk tid.

Kommentarer er stengt.