Ny TV-serie: «Er det en forbandelse at være forbandet klog» (TV2 Nord)

Image courtesy of Digitalart @ freedigitalphotos.net

Image courtesy of Digitalart @ freedigitalphotos.net

Følg med på dansk TV2. I serien «Forbandet klog» følger TV-teamet flere barn som i dag er elever ved Mentiqa Nordjylland, en skole for evnerike barn, eller «barn med særlige forutsetninger» som de kalles i Danmark. Blant annet følger vi norske Vilde, en jente fra Bergen som ble syk av manglende forståelse for evnerikhet i norsk skole, men som etter et halvt skoleår på Mentiqa har fått skolegleden igjen.

Historien om Vilde og hennes familie hørte vi først om i august 2013 da de flyttet til Danmark i desperasjon, og den ble fulgt opp i A-magasinet under vignetten «For smart for norsk skole» i februar 2014 (se her).

I tillegg følger serien fire andre elever ved Mentiqa Nordjylland. Elever som i prinsippet har vært gitt opp av den danske folkeskolen. Vi får også følge skoledagen og møte personalet på skolen.

Serien starter på fredag 7. mars på TV2 Nord. Dette skriver de om TV-serien:

Folkeskolen skulle være for folket, men for børnene på Mentiqa Nordjylland har næsten alle eleverne det til fælles, at de er for begavede til systemet. De er næsten alle blevet opgivet af det etablerede skolesystem.

I serien Forbandet klog følger TV2/Nord gennem fem afsnit eleverne og personalet på Mentiqa Nordjylland. Vi møder blandt andet Sune, som har en IQ svarende til Albert Einsteins, Vilde, der på ubestemt tid er flyttet fra Norge til Nordjylland, fordi hun på grund af sin intelligens ikke passede ind i sin norske skole og Natasia, der går i 9. klasse selv om hun aldersmæssigt kun skulle gå i 7. klasse.

Se «traileren» om «Forbandet klog»-serien her – og se mer her på nettsiden til TV» Nord her:  TV2/Nord | Programmer | Reportage | Forbandet klog.

«Det er noen som ikke liker sånne som oss», sier en gutt.

En enestående dokumentar i 5 avsnitt er resultatet av TV2 Nord sine 9 måneder på Mentiqa-skolen.

Se serien her:

«Spot Forbandet klog«

I ni måneder har vi fulgt de højt begavede elever på Mentiqa-skolen i Nørresundby. De fleste tror, at det er en gave at være klogere end gennemsnittet, men der er en bagside af medaljen.

Episode 1:  Her møter vi flere av barna, men også den norske familien som flytter til Danmark og Mentiqa for å finne en løsning på skolevegring. «Vi må rett og slett redde et barn. Så ille er det blitt», sier mor. (7. mars 2014)

Episode 2 (14. mars 2014): Her møter vi Sune som er en av elevene på Mentiqa-skolen.

Det er ikke alltid særlig godt å være smart. (Sune)

Episode 3 (21. mars 2014): Her møter vi Thomas som sier at det har vært markant bedre på Mentiqa enn på den vanlige folkeskolen.

Episode 4: Om Natasha (14 år) (fra 28. mars 2014) som tok et ekstra år på Mentiqa fordi hun var for ung til å gå videre.

Siste Episode 5 – siste avsnitt: Hvordan ser elevene på fremtiden? (sendt 4. april 2014)

Her er alle episodene sammenstilt i et lengre program:

Forbandet klog – 11. mai 2014 (fra ca. 2,30 uti opptaket) – ca. 45 minutter.

Nyhetssaker:

Dansk TV2 Nord skrev også at flere norske barn var i ferd med å flytte til Danmark fordi den norske skolen per i dag ikke evner å ivareta dem: «Norske mini-genier flytter til Nordjylland»

Flere norske familier flytter til Nordjylland for at deres børn kan gå på den nordjyske skole Mentiqa i Nørresundby.  Reportasje – «Norske børn flytter til Nordjylland»

Vil du ha flere historier om evnerike barn?

Sjekk disse:

  • NRK P2 sin radiodokumentar fra 2013 «For smart for skolen» om evnerike Fredrik som krasjlandet i norsk skole til tross for at han gledet seg til endelig å få lære mer. Norsk skoles manglende kunnskap om elevgruppa kan gi seg ulike utslag. Den voksne Stig Westerhus, i dag Mensa-medlem, reflekterer over hans skolegang og manglende støtte hjemme, og hva det medførte for hans skolegang.
  • Tvillingene Erik og Gustav er 9 år, men er flyttet opp fire årstrinn (fra en svensk dokumentar)
    Mamma forteller: «Det verste var da de fikk selvmordstanker som andreklassinger. Vi fant bilder på oppslagstavla som illustrerte en hengning. «Alle hater meg og alt er kjedelig. Det er like greit at jeg avslutter dette!» – Dette ga de uttrykk for, både skriftlig og verbalt.»
  • Etiennes historie «For smart for skolen?»
    «Hvordan husker Etienne skolen? – Hans erindring om skolen består bl.a. av å måtte viske ut fra matteboken fordi han har regnet for langt, å måtte tegne i stedet for å få jobbe med vanskeligere matematikk, og å bli anklaget for fusk fordi han brukte et for avansert språk.»
  • Forbannet smart! – historien om Simon, og Mentiqa-skolen. En historie som viser at det ikke bare er lett å være annerledes (her), og hvor godt det er å få lov til å være seg selv.

2 kommentarer til “Ny TV-serie: «Er det en forbandelse at være forbandet klog» (TV2 Nord)

Kommentarer er stengt.